LEDit

Maak verlichting minder zwart-wit.

Aanleiding tot LEDit

LEDit is ontstaan uit een project die ik op de Hanzehogeschool heb gedaan. Het vak hete Design Labs en duurde 1 semester (20 weken). In dit vak mocht je eigenlijk zelf bepalen wat je ging maken met je projectgroep. Mijn projectgroep bestond uit Klaas, Marwin, Maurice en ikzelf.

Zelf was ik voor dit vak bezig met het programmeren van led strips. Deze ledstrip kon ik aansturen vanaf een Raspberry Pi. Toen ik eenmaal hoorde dat we dit vak compleet zelf mochten bepalen wist ik al gauw dat ik mijn projectgroep moest overhalen om hier iets vets mee te gaan doen.

Onderzoeken, concepting, testen & designing – 1ste periode

In de eerste periode zijn we flink bezig geweest met onderzoek naar wat wensen en behoeftes kunnen zijn van gebruikers. Dit hebben wij uitgevoerd door middel van een deskresearch en field research.

Vanuit de uitkomsten van de verschillende onderzoeken die wij hebben gemaakt zijn we begonnen met concepten maken. Deze concepten hebben wij vervolgens weer getest bij mogelijke gebruikers. De testresultaten zijn weer meegenomen naar een volgend concept.

Daarna was het tijd om de concepten te gaan uitwerken. Wij hadden besloten dat we graag een applicatie gingen maken waarmee je de led lamp kon besturen. Hier hebben we verschillende ontwerpen voor gemaakt.

Fysieke lamp maken, elektronica, testen en applicatie realiseren – 2e periode

In de tweede periode zijn we gelijk begonnen met het maken van de applicatie. We wouden dat de applicatie ook echt voelde als een daadwerkelijke applicatie en geen webview. Daarom hebben we gekozen om React Native te gaan gebruiken waardoor we gelijk op 2 platformen (iOS & Android) konden testen.

Ook zijn we bezig geweest met het ontwerpen van de lamp en de behuizing van de elektronica. Hier hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van houtlasers en een hout frezer.

Ik ben vooral in deze periode bezig geweest om de backend en de Raspberry Pi goed de led strip kon besturen. Ik heb een stuk of 45 effecten gemaakt die de led strip kon uitvoeren. Deze effecten zien er in het echt heel gaaf uit. Dit komt doordat we gebruik hadden gemaakt van de ws2812b led strip. Dit is een led strip waarmee je elk individuele led lichtje een aparte kleur kon geven.

D-Day – Demo presentatie

De Hanzehogeschool had een presentatie dag ingepland waar alle studenten van Visual Design, Interaction Design & Game Design hun project moest showcasen. Elk groepje had een plek aangewezen waar zij hun project tentoon konden stellen.

Wij hadden van tevoren een mooi plekje opgezocht die we behoorlijk donker konden maken. Dit was nodig om het effect van de lamp zo goed als mogelijk in beeld te krijgen. Daarnaast hadden we een statafel neergezet waarop een telefoon klaar stond met de app.

Mensen kregen hele verbaasde gezichten toen ze met de app commando’s richting de lamp verstuurden. Ook vonden ze de effecten die waren geïnstalleerd erg leuk om naar te kijken.

D-Day Prijzen

Ieder groepje kreeg nep geld waarmee zij konden investeren in andere groepjes. Degene die het meest geld had verzameld kreeg een prijs. Daarnaast moest je ook een Business pitch doen aan echte investeerders en docenten die in het vak zitten.

Al gauw kwamen we erachter dat we veel geld aan het verdienen waren. We waren dan ook behoorlijk competitief maar mensen vonden het idee echt gaaf om z’n lamp in zijn/haar kamer te plaatsen.

Uiteindelijk hebben wij 2 prijzen meegenomen. De 2e prijs voor Business en de 2e prijs voor het meeste geld verzameld. Wij hadden dit niet verwacht omdat er echt hele gave dingen gemaakt waren. Ik ben enorm trots op onze groep omdat we echt heel hard en lang hieraan hebben gewerkt.

  • Opdrachtgever
    Hanzehogeschool
  • Gebruikte frameworks

    React Native, MongoDB & Node.js

  • Gebruikte programmeertalen

    JavaScript, HTML & CSS